Zdravá strava nemusí být drahá.
Ukážeme vám, jak jíst zdravě, chutně a levně!
Hodně lidí, které známe, často tvrdí, že by mohli jíst kvalitněji a také zdravěji. Ovšem s realizací v praxi už to z různých důvodů nebývá tak růžové. Možná ten nejčastěji udávaný důvod, proč se nelze stravovat lépe, je tvrzení, že zdravá strava je prostě moc drahá. Opravdu musí zdravý jídelníček obsahovat jen drahé potraviny, nebo si lze kvalitní, racionální a nejen fitness stravování postavit na levných a zároveň zdravých a výživných potravinách?
Co se v dnešním článku dozvíme?
- Co si vlastně představit pod zdravým stravováním
- Tipy na levné a kvalitní zdroje bílkovin, sacharidů i tuků
- Že i ovoce a zeleninu si můžeme obstarat za malý peníz
- Vzorový jídelníček pro aktivní ženu i s cenou za jídla
- Další alternativy zdravých a levných pokrmů
Co je zdravé stravování? To, které podpoří naše zdraví
Každý, kdo se trochu zajímá o (fitness) výživu, se jistě zamýšlel nad tím, jak definovat zdravé stravování. To je určitě těžká otázka, nicméně i na ni můžeme poměrně snadno nalézt odpověď.
Jak bychom mohli zdravé stravování definovat?
- maximálně podporuje naše celkové zdraví, fyzické i psychické
- minimalizuje rizika vzniku chorob spojených s nesprávnou výživou (zejména kardiovaskulární a nádorové)
- poskytuje adekvátní množství živin pro dosahování našich cílů v oblasti fitness a sportu obecně
Buďte si jisti, že tato kritéria naše výživa skutečně může splňovat a v žádném případě by se mezi sebou neměla vylučovat. Pokud ano, je v našem stravování něco špatně. Jednoduché pravidlo, které platí vždy? Neuchylovat se k extrémům, které jsou bohužel mnohem přitažlivější než "nudná" racionální výživa.
Jak jíst levně, zdravě a třeba i zhubnout?
1. Kvalitní zdroje bílkovin přece nemusí stát "majlant." Stačí si umět dobře vybrat
Kvalitní, výživné, a přesto zdravé zdroje bílkovin podle definice zaznívající výše v článku. Všechny hodnoty uvádíme v syrovém stavu.
2. Sacharidové potraviny jsou všeobecně nejlevnější ze všech makroživin
Na sacharidových potravinách lze ušetřit asi nejvíce. I levné zdroje sacharidů však mohou splňovat požadavky na zdravé či "fitness" stravování. Kvalitní přílohové sacharidy mají bezesporu v jídelníčku sportovce své pevné a nezastupitelné místo. Přednost bychom měli dát co nejméně zpracovaným sacharidovým zdrojům, což v praxi znamená preferovat celozrnné varianty.
3. Při výběru tuků hraje největší roli kvalita
Příjem tuků z hlediska jejich nasycenosti je stále považován za jeden z hlavních faktorů ovlivňujících riziko vzniku chorob srdce a cév. Velkou roli hraje i průmyslové zpracování, které je nežádoucí. Za následující zdroje tuků se můžeme postavit.
Když máme v hlavním jídle i zeleninu, nemusíme se příjmu kvalitní necelozrnné varianty nutně vyhýbat. Malá vada na kráse je i fakt, že celozrnné potraviny bývají o něco dražší než jejich "bílí a rafinovaní" kolegové.